5 дневна примерна програма

Ден 1

Бачковски манастир “Успение Богородично”

(XI в.): Манастирът е действащ, мъжки. Намира се на 11 км от Асеновград. Построен е през 1083 г. от грузинците Григорий и Абасий Бакуриани в едно от дарените им от византийския император Алексий І Комнин владения. След присъединяването му към Второто българско царство през XIII век се превръща в средище на българската средновековна духовна култура. Особен разцвет бележи при царуването на цар Иван Александър - ктитор на манастира. След падането под османска власт на столицата Търново през 1393 г. тук е заточен св. Патриарх Евтимий Търновски. Около него се приобщават монаси книжовници, които продължават традициите на Търновската книжовна школа. Манастирските сгради затварят в един правоъгълник голям двор, в който се намират църквите “Св. Архангели” (ХІІ в.), “Св. Богородица” (ХVІІ в.) и “Св. Никола”, запазили голямо стенописно богатство. В църквата “Св. Богородица” се пази светинята на Бачковския манастир – чудотворната икона на Св. Богородица от 1311 г. Архитектурният ансамбъл се допълва от манастирската трапезария (ХVІІ век) - неповторима стенописна галерия. Най-старата постройка, датираща от основаването на манастира, е костницата с ценни стенописи. Манастирският музей пази старинни църковни предмети, богослужебни книги, икони, украшения, църковна утвар, нумизматична колекция. Разполага с около 200 места леглова база и заведения за хранене. Тел. 033272277

Чудните мостове

Пристигане в село Соколовци

Ден 2

Историческа местност Рожен

Свързана е с преминаването през нея на руските войски по време на Руско-турската освободителна война и със закрилническата дейност на родопските комити и четници. На Рожен повече от 100 години се провежда известният национален фолклорен Роженски събор.

Национална астрономическа обсерватория Рожен

Най-голямата астрономическа обсерватория на Балканите

Село Момчиловци

аязмото

Село Соколовци

групов риболов

Село Соколовци

Пирамида до база за спортен риболов

Ден 3

Момчилова крепост

Смилян

Село Смилян е едно от най-старите селища в Средните Родопи. Намира се на 15 км от град Смолян и на 20 км от границата с Гърция. Селото е разположено на двата бряга в горното течение на р. Арда, на 820-850 м надморска височина. Името на село Смилян идва от името на славянските племена смолени, които са го създали. Запазените и до наши дни стара часовникова кула и къщи в типичния родопски стил - изградени от камък и дърво, са доказателство за вековната история на селото. Часовниковата кула е висока над 10 метра. Първоначално е строена за наблюдателница, когато Смилян е бил административен център на област в Османската империя. Отгоре се виждат пътят и цялото поречие на река Арда и местните жители навреме са били предупреждавани за идващ враг. Смилян е най-популярен с вкусния местен сорт фасул, от който се приготвят разнообразни ястия.От 2003 г. ежегодно в селото се организира празник на смилянския фасул, всеки последен уикенд на месец ноември. Традиционно празникът се открива с топовния гърмеж на бобеното оръдие. Районът на горното поречие на река Арда се утвърждава като привлекателна дестинация за пешеходен туризъм, посещение на благоустроени и неблагоустроени пещери. В близост се намират Агушевите конаци, проходната пещера Калето и руините на едноименната крепост. В района има 23 карстови пещери, от които по-известни са: Ухловица, Бориковската, Надарска, Типицето и пещерната система Голубовица.

Конна база Левочево

Ден 4

гр. Смолян

център

Планетариум Смолян

Най-големият планетариум в България, член на създадената от Карл Сейган международна организация “Планетарна общност”.
снимка Смолян-планетариум през зимата

Църквата в гр. Смолян

Осветена е на 2 юли 2006 г.
снимка Смолян-църквата през зимата

Ден 5

Комплекс Пампорово

снимка Пампорово през зимата

Връх Снежанка

снимка Връх Снежанка през зимата

село Широка Лъка

снимка село Широка Лъка през зимата

Чепеларе

снимка Чепеларе през зимата

Отпътуване